Wol & Ik

me

Ik wil me blijven verwonderen. Ik wil geboeid blijven, geraakt worden. En ik wil het delen. Vanuit deze zoektocht maak ik wat mijn aandacht heeft. Afwisseling is erg belangrijk voor mij; het laat de creativiteit stromen.

In mijn werk met wol vind ik alles of ik kan het erin kwijt; het is voor mij mindfullness-avant-la lettre.  En tussendoor maak ik een mooi hoedje. Een avocado. Of ik maak iemand blij met een dooie mus..

Naast het werk op deze site is via Facebook te volgen waar ik momenteel mee bezig ben.

BEZOEK MIJN FACEBOOK-PAGINA

MATERIAAL

Begonnen met een simpel basisassortiment merino-wol, lette ik aanvankelijk alleen op kleur. Maar merino is ook maar een verzamelnaam, de micron van de vezel bepaalt alles. Merino begint bij 10 micron en vanaf 19 micron begint het te kriebelen...

Als wol met zijde vermengd wordt krijg je een superzacht materiaal, echt iets nieuws. Er komt schittering in wat de kleur heel levendig maakt. En ik ken niets wat zachter aanvoelt; de truitjes die ik maak zijn ongeveer 70 gram.

Dezelfde soort wol kan in een andere kleur anders aanvoelen, de kwaliteit is dus ook afhankelijk van het verfbad. Verven doe ik niet zelf, simpelweg omdat ik er de ruimte niet voor heb.

De door mij gebruikte materialen komen overal vandaan, ik koop markten, op verschillende plekken via internet en soms op een beurs. Er zijn zo ongelofelijk veel soorten wol en zijde, het blijft lastig kiezen.

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Merino, Merino met zijde, zijdecocons, zijdevezel

Techniek

Na de basistechniek van het vilten tijdens een workshop te hebben geleerd heb ik mijn eigen werkwijze ontwikkeld. Al mijn werk is nat-gevilt, dat wil zeggen dat alle vezels door water zeep en beweging met elkaar verbonden zijn. Voor altijd. Ik ben gefascineerd door dat haast magische proces waarin een vluchtig materiaal vaste vorm krijgt.

Alle items zijn handgemaakt. Vezels leggen, bevochtigen, aanduwen, wrijven en rollen, het is een intensief proces. Het maken van een schilderij kost enkele dagen, maar vanaf het moment dat de vezels nat zijn is het werk pas veiliggesteld, tot die tijd kan alles zo wegwaaien. En dat is spannend.

Het 3-D werk is een door mijzelf ontwikkeld ding, waarin ik telkens weer nieuwe mogelijkheden ontdek.